Despre diamante
Înainte de a cumpăra o bijuterie cu diamante este foarte bine să știți câteva caracteristici ale acestora. Astfel, o lectura de mai puțin de 15 minute vă va transforma într-un cumpărător bine informat, care știe să aprecieze o bijuterie cu diamante la adevărata sa valoare.
Vom începe cu cei 4 C. Aceștia sunt: greutatea exprimată în carate (CARAT), culoarea (COLOR), claritatea (CLARITY) și tăietura (CUT). Sistemul celor patru C a fost stabilit în anii 1950 de Institutul American de Pietre Prețioase (GIA - Gemological Institute of America) și este acceptat ca atare de către gemologi și oameni de afaceri.
1. CUT - Tăietura este cea mai importantă dar și cea mai provocatoare calitate. Totuși, să nu confundăm tăietura diamantului - CUT, cu forma acestuia. Când un expert se referă la tăietura diamantului, este vorba despre proprietățile lui reflective și la calitatea șlefuirii, nu la forma lui. Unghiurile și finisajul diamantului sunt cele care oferă acestuia strălucirea specifică, ce pare că vine chiar din centrul lui. În imaginile de mai jos se poate observa diferența dintre o tăietura ideală și una de proastă calitate. Totul stă în proporții, astfel încât lumina care intră să se reflecte corect și să ofere o strălucire aparte diamantului. Atunci când cumperi un diamant există câteva metode de gradare a calității tăieturii, dezvoltate pentru a te ajuta:
• Ideal – se regăsește numai la diamantele rotunde și este o tăietură foarte rară.
• Premium – este asemănătoare cu tăietura ideală, însă se regăsește și în alte forme de diamante, mai reduse la preț.
• Very Good – lumina se reflectă puțin mai deformată decât cea ideală, o astfel de tăietură fiind întâlnită în cazul diamantelor mai mari.
• Good – o astfel de tăietură reflectă mare parte din lumina care intră și este opțiunea cea mai buna pentru tăierea diamantele foarte mari, astfel încât să nu se piardă nici din volum și nici din calitate.
• Fair & Poor – aceste tăieturi reflectă o mică parte din lumina care intră. Se pot tăia astfel diamantele foarte mari, pentru a maximiza caratajul.
Brâul diamantului
Acesta poate fi subțire, mediu, gros și orice combinație a celor trei, clasificându-se în: extrem de subțire, subțire, mediu, ușor gros, gros, extrem de gros.
Brâul unui diamant poate fi brut sau șlefuit. Diamantele cu o formă foarte frumoasă au de cele mai multe ori brâul șlefuit. Pentru aceasta, șlefuitorului îi ia timp în plus, ceea ce nu este profitabil. Brâul nu îmbunătățește calitatea diamantului, GIA măsurând doar grosimea acestuia, nu și aspectul.
2. CARAT - Caratul este unitate de măsură a greutății unui diamant, un carat fiind egal cu 200 de miligrame. Denumirea de carat vine de la semințele de carob, care erau atât de uniforme în greutate încât erau folosite în vechime ca unitate de măsură. Să nu confundăm Carat cu Karat, acesta din urmă reprezentând măsura de determinare a purității aurului. Despre Karat și puritatea aurului vă vom povesti cu drag într-un nou articol pe blogul Orsini, în viitorul apropiat.
3. CLARITY - Claritatea diamantelor este foarte importantă, jucând un rol important pentru a calcula valoarea. Această caracteristică importantă este caracterizată în detaliu în certificatele ce însoțesc piatra. În general pietrele cu o greutate mai mare de 0,25 ct. sunt însoțite și de astfel de certificate eliberate de institute gemologice internaționale - GIA, IGI, GLA, GII, EGL etc.
I1, I2, I3 - Included. Incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber.
SI1, SI2 Slightly Included. Incluziunile sunt vizibile cu lupa care mărește de 10 ori și pot fi vizibile și cu ochiul liber. În general au prețuri foarte bune.
VS1, VS2 Very Slightly Included. Incluziunile nu sunt vizibile cu ochiul liber.
VVS1,VVS2 Very, Very Slightly Included. Incluziunile sunt foarte greu de observat chiar și cu o lupă care mărește de 10 ori. Aceasta este o caracteristică a unui diamant de o calitate excelentă.
FL, IF Flawless, Internally Flawless. Fără incluziuni interne sau externe. Diamantele cu aceste caracteristici sunt extrem de frumoase, dar totodată și foarte rare și scumpe.
4. COLOR - Culoarea. Ca și în cazul clarității și a tăieturii, un diamant este cu atât mai valoros cu cât este mai curat și reflectă mai bine lumina. Pentru a grada lipsa de culoare a unui diamant experții se raportează la scara GIA, care pornește de la D - cea mai înaltă gradație de culoare și continuă până la sfârșitul alfabetului - pentru diamantele cu urme inestetice de galben sau maron.
D - absolut incolor. Cel mai bun grad de culoare, care este extrem de rar.
E - incolor. Numai urme mici de culoare pot fi detectate de un expert gemolog. Este o caracteristică a diamantelor rare.
F - incolor. O vagă culoare poate fi detectată de un expert gemolog, dar este considerat, totuși, un grad incolor. Acestea sunt diamante de calitate superioară.
G-H - aproape incolor. Culoarea este sesizabilă atunci când este comparat cu un diamant de culoare mai bună. Marele avantaj este faptul că aceste diamante au un preț excelent.
I-J - aproape incolor. Culoare ușor sesizabilă.
K-M - culoare sesizabilă. Este recomandat să fie montate în aur galben.
N-Z Culoare foarte sesizabila. Nu se comercializează astfel de diamante.
Fluorescența diamantelor
Aproximativ 35% sau chiar mai mult dintre toate diamantele sunt fluorescente la expunerea la raze ultra-violete. Marea majoritate emit o culoare albastră. Acest efect de fluorescență poate fi benefic pentru o piatră care are o tentă mai galbenă, pentru că fluorescența albastră va anula o parte din nuanța galbena (albastrul și galbenul sunt culori complementare - împreună dau alb), făcând diamantul să pară mai incolor. Dar un grad prea mare de fluorescență dă pietrei un aspect lăptos, încețoșat. Pentru diamante de culoare D-H (categoria colorless), fluorescența puternică poate avea un impact negativ asupra valorii unei pietre. Pe de altă parte, valoarea diamantelor de culoare mai slabă (I-K), poate crește în cazul existenței fluorescenței.
Formele diamantelor
Brilliant. Tăietura rotundă brilliant este cea mai cunoscută și cea mai căutată formă de diamant disponibilă în zilele noastre. De peste 100 de ani, tăietorii au folosit teorii avansate asupra comportamentului luminii și calcule matematice complicate pentru a optimiza efectul de foc și de strălucire într-un diamant rotund. Tăietura brilliant a fost concepută ca o tăietură ideală, ce maximizează dispersia naturală a unei pietre prețioase, curbând razele de lumină către centrul acesteia, și reflectându-le apoi în exterior, pentru a produce strălucirea și efectul de foc. Pentru a maximiza strălucirea unui diamant rotund, alegeți unul dintre cele mai bune două grade de tăietură - Ideal sau Very Good.
Princess. Aceasta este cea mai populară formă cu margini drepte. Strălucirea ei frumoasă și tăietura unică, fac ca această piatră să fie una dintre favoritele pentru inelele de logodnă, alături de brilliant. Tăietura princess are colțurile ascuțite și forma pătrată. Când alegeți culoarea pentru un diamant cu margini drepte, țineți cont de faptul că, deși prețul pentru un diamant princess de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei. De asemenea, forma diamantelor cu tăietură princess variază de la pătrat la dreptunghi. Pentru a găsi diamantul cu forma căutată, uitați-vă după raportul lungime / lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Pentru un diamant princess pătrat, căutați un raport lungime-lățime între 1 și 1,05. Dacă preferați o formă dreptunghiulară, uitați-vă după un raport mai mare de 1,10.
Oval. Un diamant oval are o strălucire frumoasă, similară cu cea a unui diamant rotund. Diamantele ovale sunt, de asemenea, foarte îndrăgite, pentru că lungimea lor poate accentua degetele lungi și subțiri. Pentru a găsi dimensiunea diamantului oval pe care îl doriți, uitați-vă la raportul lungime / lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arăta când este privit de deasupra. Pentru a găsi cele mai tradiționale diamante ovale, căutați un raport între 1,33 și 1,66.
Marquise. Forma unui diamant marquise poate maximiza greutatea în carate, oferindu-vă un diamant care pare mult mai mare. Pentru a găsi dimensiunea diamantului marquise pe care o doriți, uitați-vă la raportul lungime / lățime de pe pagina de detalii a diamantului. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arăta când este privit de deasupra. Pentru cele mai tradiționale diamante cu tăietura marquise, uitați-vă după un raport lungime / lățime între 1,75 și 2,25.
Pear. Aceasta taietura tip brilliant se mai numește și "lacrimă" datorită faptului că are un singur punct ascuțit și un capăt rotunjit. Aspectul unic al tăieturii în formă de pară, face ca această tăietură să fie o alegere îndrăgită pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Daca alegeți o forma de pară alungită, lungimea diamantului creează un efect subtil de subțiere atunci când este pus pe deget. Pentru a înțelege cum va arăta diamantul când este privit de deasupra, uitați-vă la raportul lungime / lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Pentru forme de pară tradiționale, căutați un raport între 1,45 și 1,75.
Heart. Inima este simbolul sublim al iubirii. Aspectul unic în formă de inimă face din această tăietură o alegere distinsă pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Când alegeți culoarea pentru un diamant în formă de inimă, țineți cont de faptul că deși prețul pentru un diamant în formă de inimă de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei. Pentru a găsi dimensiunea pe care o căutați, consultați raportul lungime / lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau felul în care va arăta când este privit de deasupra. Pentru o forma de inimă tradițională, căutați un raport între 0,90 și 1,10.
Cushion. Această formă unică este îndrăgită de mai mult de un secol. Diamantele tăiate în formă de pernuță au colțurile rotunjite și fațete mai mari pentru a le mări strălucirea. Aceste fațete mari subliniază claritatea diamantului astfel că, dacă alegeți o tăietură cushion cu un grad mai scăzut al clarității, asigurați-vă că puteți verifica pe certificat dispunerea incluziunilor. Forma tăieturilor cushion variază de la pătrat la dreptunghi. Pentru a găsi dimensiunea pe care o doriți, consultați raportul lungime / lățime, disponibil pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport determină conturul diamantului, sau felul în care acesta va arăta dacă este privit de sus. Pentru un diamant cushion pătrat, uitați-vă după un raport lungime / lățime între 1 și 1,05. Dacă preferați o formă mai dreptunghiulară, alegeți un raport mai mare de 1,15.
Radiant. Colturile rotunjite constituie particularitatea acestui diamant. Datorită lor, tăietura radiant este o alegere îndrăgită și versatilă pentru orice bijuterie. Tăieturile radiant pot varia în gradul lor de rectangularitate. Pentru a găsi dimensiunea diamantului radiant pe care o căutați, consultați raportul lungime / lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arăta când este privit de deasupra. Pentru a găsi un diamant radiant pătrat, căutați un raport lungime / lățime între 1 și 1,05. Dacă preferați o formă mai dreptunghiulară, alegeți un raport mai mare de 1,10.
Emerald. Ceea ce face această formă diferită este pavilionul ei, care este tăiat cu fațete dreptunghiulare, pentru a crea un efect optic unic. Datorită tabletei sale mai mari, deschise, această formă subliniază claritatea unui diamant. Daca alegeți o tăietura emerald cu un grad mai scăzut al clarității, asigurați-vă ca puteți verifica dispunerea incluziunilor de pe certificat. De asemenea, diamantele cu tăietura emerald pot fi mai mult sau mai puțin dreptunghiulare. Pentru a găsi diamantul cu forma căutata, uitați-vă după raportul lungime / lățime. Dacă ați prefera un emerald cu o formă mai pătrata, uitați-vă după un diamant cu tăietură asscher. Pentru o tăietură emerald clasică, uitați-vă după un raport lungime / lățime între 1,30 și 1,40.
Asscher. Această formă unică și frumoasă este aproape identică cu tăietura emerald, cu excepția faptului că este pătrată. De asemenea, această formă are un pavilion tăiat cu fațete dreptunghiulare în același stil ca și la tăietura emerald. La alegerea culorii, țineți cont că, deși prețul unui diamant asscher de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei.
Diamantele colorate
Diamantele pot avea toate culorile spectrului, iar culoarea lor este datorată fie impurităților chimice de azot și / sau hidrogen (diamantele galbene sau brune), bor (diamantele albastre), fie expunerii la radiații (diamantele verzi) sau chiar structurii neregulate de creștere din interiorul cristalului (diamantele roz și roșii). Diamantele incolore sunt în mod normal mai valoroase decât cele galbene. Totuși, dacă culoarea unui diamant este mai intensa decât nota Z, trece în categoria diamantelor colorate. În acest caz, intensitatea culorii joaca un rol primordial în stabilirea valorii sale. Valoarea unui diamant colorat poate depăși ușor pe aceea a unui diamant incolor, dacă intensitatea culorii este mare și culoarea este rară.
Nuanțele de culori
Un diamant brun (sau fancy cognac), sau galben poate avea o valoare relativ scăzută față de un diamant incolor de calitate top. Totuși, anumite diamante colorate, cum ar fi cele roz, albastre, verzi sau roșii sunt extrem de valoroase. În trecut considerate fără prea mare valoare, diamantele roz ating in momentul de fata valori exorbitante, în principal datorita popularității de care se bucura în prezent aceasta culoare, dar și rarității.
Diamantele brune, care sunt în general mai puțin apreciate decât alte culori și cu o valoare implicit mai mică, au crescut foarte mult în popularitate și nu este exclus ca în viitorul foarte apropiat să ajungă la prețuri foarte mari.
Diamantele Fancy Yellow (Canary Yellow)
Diamantele galbene – fancy yellow, îți datorează culoarea prezenței de impurități de azot care absorb partea albastră a spectrului. Laboratoarele GIA notează diamantele colorate cuantificând gradele de nuanță, saturație și contrast în nouă clasificări, de la Faint (slab) pana la Vivid (puternic).
Unul dintre cele mai mari si mai valoroase diamante galbene este diamantul „Tiffany”, gasit in Africa de Sud, mina Kimberly in 1878. Piatra bruta cântărea 287.42 carate și a fost prelucrata in forma cushion, ajungând la greutatea de 128.54 carate, cu o valoare estimata de câteva milioane de dolari.
Diamantele roz
Culoarea roz este datorată în principal creșterii neregulate a cristalului, cauzând imperfecțiuni microscopice în structura de legătură. Una dintre cele mai însemnate surse de proveniență a rarelor diamante roz este mina Argyle din Australia. Diamantele roz sunt asemănătoare safirelor roz, dar cu mult mai scumpe.
Nota 1PP este cea mai buna calitate pentru diamantele roz, cu o culoare pură magenta cu saturație profundă. Pe măsură ce numărul creste (8PP) culoarea este din ce in ce mai pală. O notă de 1P desemnează o nuanță cu mai puțin albastru și mai mult brun-roșu.
Doar 1% până la 2% din diamantele estrase din mina Argyle sunt specimene de foarte bună calitate.
Fancy Pink / Brown – desemnări de culoare
1PP – 8PP – Pink (Magenta-pink) 1 este cel mai închis
1P – 8P – Pink (Reddish-pink) 1 este cel mai închis
1BP – 8BP – Pink (Brownish-pink) 1 este cel mai închis
PC3 – PC1 – Champagne 3 cel mai închis
C8 – C1 – Cognac 8 cel mai închis
Diamantele cameleon
Există și o categorie foarte rară de diamante olive-gri care își modifică culoarea. Acestea sunt cunoscute sub numele de diamante cameleon, modificându-și culoarea în funcție de lumină. Acest fenomen a fost pentru prima data documentat de GIA la începutul anilor 1940.
Diamantele cameleon pot fi forțate sa își schimbe culoarea temporar prin expunerea la căldură (150º C – 250º C), sau prin depozitarea de scurtă durată (24 h) în beznă totală. Expunerea la soare va declanșa schimbarea culorii. Această schimbare este însă temporară, și total reversibilă atunci când se restabilizează condițiile. Se consideră că efectul de schimbare a culorii se datorează numărului mai mare decât normal al impurităților de hidrogen.
Diamantele verzi
Diamantele verzi își datorează culoarea milioanelor de ani de expunere la radiații naturale și sunt tipic întâlnite în depozite secundare aluviale. Sursele primare sunt Africa de Sud sau Centrală. Cele mai multe diamante verzi sunt de fapt verzi-gălbui, verzi-cenușiu sau o combinație a celor 2. Nuanțe pure, intense, de verde, ca în celebrul diamant „Ocean Green”, de 5,51 carate sau diamantul „Dresden Green” de 41 carate, sunt practic aproape inexistente. Diamantele verzi pot avea valori cuprinse între 35.000 și 500.000 USD per carat. Iradierea poate induce artificial culoarea verde în diamante.
Misticul diamant roșu
Poate cea mai rara culoare de diamante este cea roșie. Există mai puțin de 20 de specimene de diamante roșii naturale cunoscute in lume. Primul diamant roșu găsit a fost celebrul „Halphen Red”, de 1 carat, descoperit in secolul 18.
Cel mai cunoscut diamant roșu (Hancock Red) a fost descoperit în Brazilia și cântărea doar 0.95 carate. A fost prelucrat într-un diamant rotund briliant și a fost numit după proprietarul sau, Walter Hancock. Hancock Red s-a vândut la casa de licitații Christie’s cu uimitoarea suma de 926.000 $ in 1987. Alte diamante roșii faimoase sunt Diamanatul Moussaieff care cântărește 13.90 carate si De Young Red care cântărește 5.03 carate. In prezent valoarea diamantelor roșii depășește suma de 1.000.000 $ per carat.
Acum nu mai rămâne decât să alegeți bijuteriile Orsini preferate și să vă bucurați de acestea sau să bucurați pe cineva drag dăruindu-le.